A következő generációs protokollok első előírása

Az Internet Protokollt (IP) az 1970-es években alkották meg, mely napjainkra a műszaki fejlődés és a változó igények miatt teljesen más megoldásokat igényel, például a biztonság, címzés, teljesítménynövelés, virtualizáció, mobilitás, energiatakarékosság területén. A mai készülékeknek és eszközöknek egy modernizált hálózati protokollokra támaszkodó architektúrára van szükségük a jövőbeli technológiák (pl.: 4K videófelbontás, tömeges IoT-eszközök, drónok vezérlése, virtuális valóság, stb.) megvalósításához.
Az Európai Távközlési Szabványügyi Intézet (ETSI) „Next Generation Protocols" munkacsoportja (NGP ISG) 2016. októberben közzétette a GS NGP 001 Next Generation Protocols; Scenarios Definitions című csoportelőírást.

Ez a dokumentum alapvető forgatókönyveket határoz meg a jelenlegi Internet Protokoll architektúra fejlesztésére, és a jövőbeli technológiák következő generációs hálózatokba való ágyazásával foglalkozik. A cél az, hogy minden érdekelt számára összehangolt követelményeket adjon, amelyek a többszörös hozzáférésű (multi-access) kommunikációhoz (pl.: vezetékes, vezeték nélküli, mobil távközléshez) elengedhetetlenek.

Az ETSI NGP munkacsoportja arra számít, hogy ezzel a dokumentummal befolyásolni tudják a legfontosabb kommunikációs szabványokat kidolgozó szervezetek (például a 3GPP, ETSI, IEEE, IETF, ITU-T) munkáit az 5G rendszerek és a 21. századi hálózati technológiák továbbfejlesztésében, hogy azok megfeleljenek GS NGP 001 ajánlásainak.

 

A GS NGP 001 dokumentum megvásárolható az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Nagy Gábor (g.nagy@mszt.hu)
2017. február