A jó irányítás a szervezet sikerének kulcsa

– Új ISO-bizottság az eredményes szervezetirányításért –

Mennyire átlátható egy szervezet?

Merre tart?

Hogyan vezetik?

Ez mind olyan kérdés, amely egy szervezet irányításához kapcsolódik, ahhoz a rendszeréhez, amellyel egy szervezetet vezetnek, ellenőriznek és elszámolásra kötelezhetnek. Mindezek hosszú távú célja a szervezet alapvető céljainak elérése, amelyhez egy új ISO-bizottság szabványkidolgozásokkal nyújt segítséget.

„A jó irányítás a szervezet sikerének kulcsa" jelentette ki Dave Adamson a BSI (az Egyesült Királyság ISO-tagja) képviselője, aki szorgalmazta a nemrég alakult ISO/TC 309 Szervezetirányítás nemzetközi műszaki bizottság létrehozását. Úgy véli, az új bizottság azért jött létre, hogy bizonyságot lehessen szerezni arról, hogy a szervezetek sikeresen elérik céljukat a munkatársak érdekében, akiknek felelősséggel tartoznak. Ez azt is jelentheti például, hogy a szervezet számára világos, mi a célja és milyen értékeket nyújt az érintetteknek, illetve azt is, hogy átláthatóan működik.

Adamson úgy gondolja, az új ISO-bizottság munkája mindenki számára hasznos lehet. Véleménye szerint az első szabvány valószínűleg általános (high-level) elveket és iránymutatást fog tartalmazni egy olyan eredményes irányítási rendszer kialakításáról, amelyet a legnagyobb multinacionális szervezettől kezdve a legkisebb egyszemélyes vállalkozásig mindenki tud alkalmazni. Az ISO/TC 309 által kidolgozandó szabványok hasznosak lehetnek a szabályozó hatóságoknak is, mint a közpolitikát támogató eszközök."

Az új ISO-bizottság megszilárdítja a szervezeti teljesítmény eredményes irányításának jó gyakorlatát, mivel az irányítás minden szempontjátvezetés, ellenőrzés, elszámoltathatóság – figyelembe veszi a szabványok kidolgozásakor. Ezek a szabványok, a bizonyítékok és jelentések révén, segítenek majd a szervezet érintettek iránti elkötelezettségének bizonyításában. Arra ösztönzik továbbá az irányító testületet, hogy olyan megfelelő döntéseket hozzon meg, amelyekkel támogatja a szervezet céljait és értékeit, valamint a célok elérését.

A bizottság azon túlmenően, hogy átfogó szabványt készít az irányításról, figyelembe veszi a bejelentés/feljelentés, a megfelelés és a korrupció tárgyában folyó munkát is. Elsődlegesen azokra a szakértőkre számítanak, akik kidolgozták az ISO 37001-et a megvesztegetés elleni irányítási rendszerekről és az ISO 19600-at a megfelelésirányítási rendszerekről.

Adamson reméli, hogy ez a munka segít elérni az ENSZ Fenntartható Fejlesztés 16. célkitűzését, amely elkötelezett a béke, az igazságosság és az erős intézmények mellett azáltal, hogy növeli az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot, továbbá elősegíti a szervezetek jó irányítását és ellenőrzését.

A bizottság első ülését 2016. november közepén Londonban tartották, és ott 38 ország már jelezte, hogy részt kíván venni e munkában. A cikk írásakor 27 P-tagot és 20 O-tagot tartottak nyilván. Különösen biztató, hogy néhány fejlődő ország vállalta, hogy részt vesz a bizottság vezetésében is az ún. „twinning" partnerség révén, többek között Kína, Nigéria és Malajzia.

A tárggyal kapcsolatos szabványok és a készülő szabványtervezet megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Forrás: Az ISO honlapja

Czimer Gáborné
2017. március