A használhatóság világnapja.
A jó használhatóságra irányuló tervezés alkalmazása az orvostechnikai eszközökre (MSZ EN 62366-1:2015)

Szakmai fórum, 2018. november 14. (szerda)

A fórum célja:

A SAASCO Kft. az idén már négy alkalommal rendezett szakmai napot a World Usability Day (WUD) nemzetközi rendezvény sorozathoz kapcsolódva, amelynek témája az MSZ EN 62366-1 A jó használhatóságra irányuló tervezés alkalmazása az orvostechnikai eszközökre szabvány. Abból az alkalomból, hogy az MSZT 2018. december elsejével kiadja a szabvány magyar nyelvű változatát, az ötödik szakmai napra a SAASCO Kft. és az MSZT közös szervezésében, az MSZT-székházban kerül sor.

A gyógyászati gyakorlat egyre növekvő mértékben használ orvostechnikai eszközöket páciensek megfigyelésére és kezelésére. Az orvostechnikai eszközök nem megfelelő használata révén okozott téves kezelés, azaz a használati hibák, egyre nagyobb aggodalmat okoznak. A jó használhatóságra (emberi tényezőkre) irányuló tervezés folyamatának alkalmazása nélkül kifejlesztett orvostechnikai eszközök jelentős része ösztönösen nehezen megtanulható és nehezen kezelhető. A jó használhatóságra irányuló tervezés folyamatának célja, hogy azonosítsa és minimalizálja a használati hibákat. Az MSZ EN 62366-1 a jó használhatóságra irányuló tervezés folyamatát tartalmazza annak érdekében, hogy az orvostechnikai eszközök használata során fellépő veszélyek kockázatát elfogadható szintre csökkentsék.

A fórumon elhangzó előadások kitérnek a szabvány alkalmazására, az orvostechnikai eszközök használhatóságával kapcsolatos fogalmakra, a jó használhatóságra irányuló tervezés alapelveire és folyamatára, a biztonsággal kapcsolatos követelményekre és tájékoztatásokra, valamint a szabvány jogi státuszára (harmonizálás az MDR-hez).

Amennyiben a szakmai fórum felkeltette érdeklődését és a szabványról többet szeretne megtudni, a jelentkezési lap megküldésével szíveskedjen jelezni részvételi szándékát.

Részvételi díj: 12 000 Ft/fő + áfa (a SAASCO Kft. partnereinek 10 000 Ft/fő + áfa)
A fórum minden befizetett résztvevője a fórum témájához kapcsolódó szabvány 1 példányának megvásárlása esetén 20% kedvezményt kap:

MSZ EN 62366-1:2015

Orvostechnikai eszközök. 1. rész: A jó használhatóságra irányuló tervezés alkalmazása az orvostechnikai eszközökre (IEC 62366-1:2015)

Tervezett program
Jelentkezési és szabványmegrendelő lap

További tájékoztatást ad: Kosák Gábor, szabványosító menedzser
e-mail: g.kosak@mszt.hu; tel.: 06-1-456-6871