Stapled_birch_wood.jpgA fa mint a fenntartható fejlődés alapanyaga

Új nemzetközi szabvány készül

A világ egyik legértékesebb természeti erőforrása a fa. A fenntartható forrásokból származó termékekre szembetűnően növekszik a fogyasztói kereslet és igény.
A megfelelően kezelt erdőgazdaságok jó minőségű termékek előállítását eredményezik, ezért vált fontossá egy olyan nemzetközi szabvány kidolgozása, amely a fenntartható fejlődés irányelveit követve meghatározza a fa- és fa alapanyagú termékek előállításának nyomonkövethetőségét. Így a nyersanyagoktól a végtermékekig a termelés összes szakaszát figyelemmel kísérhetjük, valamint az adott szempontok szerint létrehozhatunk egy úgynevezett visszakövető rendszert is.

Az ISO 38001 Felügyeleti lánc a fa- és fa alapanyagú termékek előállításának nyomon követésére. Követelmények nemzetközi szabvány várhatóan 2017 májusában jelenik meg.

A szabvány lehetővé teszi, hogy megbizonyosodjuk arról, hogy a megrendelt fa- és fa alapanyagú termékek megbízható forrásokból kerüljenek ki a piaci szférába. Mindez elősegíti és ösztönzi a minőségi termékek vásárlását, illetve nagy mértékben visszaszorítja az illegális forrásból származó faállomány bejutását a vásárlói körbe.

A szabványok és egyes munkaanyagok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában  vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Érdeklődés esetén, a magyarországi bevezetés támogatásával kapcsolatban, illetve további információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Forrás: http://www.iso.org/iso/home/news_index/news_archive/news.htm?refid=Ref1971

2015. augusztus