A bioenergia hasznosítása a fenntartható fejlődésben

Megjelent az új ISO 13065 szabvány!

Az új nemzetközi szabvány hangsúlyozza, hogy a bioenergia termelése és hasznosítása hatalmas lehetőségekkel bír, hozzásegít minket az éghajlatváltozás kezeléséhez, valamint az energiabiztonság és a fenntartható fejlődés erősítéséhez.

A biológiai úton keletkező szerves anyagtömegek az ún. bioenergia-hordozók, amelyek a faipari, mezőgazdasági és egyéb ipari tevékenységek során jönnek létre. E hordozók felhasználhatók közlekedési üzemanyagok, villamos energia előállítására, vagy akár fűtésre és hűtésre is. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) előrejelzése szerint a kereslet az elmúlt időszakban folyamatosan nőtt az elsődleges biomasszából származó energia iránt.

Az új ISO 13065:2015 A bioenergia fenntarthatósági kritériumai gyakorlatban jól használható keretrendszert ad, mely figyelembe veszi a társadalmi és gazdasági szempontokat a bioenergia-termelés értékelésének és összehasonlíthatóságának elősegítése érdekében, amely kedvez az ellátási láncok sikeres működésének.

A következő évtizedben számos országnak és régiónak vannak nagyratörő céljai a bioenergiával és a bioüzemanyagok hasznosításával kapcsolatban. Az ISO 13065 eszközként szolgál majd e célok elérésében, s mindez nemzeti és nemzetközi szinten is előnyös lehet. Azzal, hogy a bioenergia felhasználása versenyképessé válik, különösen a fejlődő országok termelőinek nyújtanak segítséget, illetve a kereskedelem technikai akadályai sokkal inkább elkerülhetőbbek lesznek.

Az ISO/PC 248 projektbizottságának vezetősége szerint szigorú követelményeket kell megfogalmazni, s emellett bizonyos környezetvédelmi és társadalmi biztosítékok is szükségesek a fenntartható bioenergia és bioüzemanyagok termelése során. Éppen ezért az új nemzetközi szabvány elsődleges célja, hogy elősegítse a fenntartható előállítást és felhasználást, ezzel is lehetővé téve a felhasználó számára, hogy meghatározza azokat a területeket, amelyek folyamatos fejlesztést igényelnek a későbbiekben.

Kiknek hasznos ez a szabvány?

Mivel az ISO 13065 harmonizált megközelítést nyújt a fenntarthatósági kritériumokra, ezért számos szabványalkalmazónak több szinten is hasznos lehet, így például:

  • vállalkozásoknak;
  • felvásárolóknak;
  • tanúsító szervezeteknek;
  • állami szerveknek.

A szabványt a teljes ellátási láncban lehet alkalmazni a bioenergia összes formájára vonatkoztatva, függetlenül a nyersanyagtól, a földrajzi elhelyezkedéstől, a technológiától vagy a végfelhasználástól. Azonban fontos megjegyezni, hogy az ISO 13065 nem helyettesíti a nemzeti jogszabályokat, sem a tanúsítási rendszereket.

A szabvány megvásárolható az MSZT Szabványboltjában  vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Érdeklődés esetén a nemzetközi szabvány nemzeti szabványként való bevezetésére, illetve további információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Forráshttp://www.iso.org/iso/home/news_index/news_archive/news.htm?refid=Ref2009

2015. november