Megindult a visszaszámlálás az ISO 9001:2015-re és az ISO 14001:2015-re való áttérésre — készül a MEBIR-szabvány is

 

A 2017. szeptember 15-ei dátum azt jelenti az ISO 9001:2008 és az ISO 14001:2004 szerinti tanúsítvánnyal rendelkező szervezeteknek, hogy még egy évük van arra, hogy irányítási rendszerüket a 2015-ös kiadású szabványok szerint újratanúsíttassák.

A Nemzetközi Akkreditálási Fórum (IAF) és a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) által kiadott, áttérésről szóló közös közleményéről itt olvashat.

A fő változások tükröződnek a készülő ISO 45001 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszere. Követelmények alkalmazási útmutatóval szabványban is. Mivel e szabvány pontos megjelenése még nem ismert, az áttérés megkönnyítésére az MSZT 2017. október 1-jén megjelentette az MSZ/T ISO/DIS 45001.2 szabványtervezetet. A kétnyelvű (angol-magyar) dokumentum a szöveg fő részében kék színnel jelöli az ISO/IEC irányelvek 1. részének SL mellékletében megadott általános szerkezetet, és fekete színnel a MEB-specifikus részeket. Ez a színjelölés segít az ISO irányítási rendszerszabványok összehangolásában és megkönnyíti integrált bevezetésüket az olyan szervezetek számára, amelyeknek kettő vagy több ilyen szabvány követelményeit kell egy időben teljesítenie.

A MEB irányítási rendszer célja, hogy keretrendszert biztosítson a MEB-kockázatok kezeléséhez. Az irányítási rendszer tervezett eredményei a munkavállalók sérülésének és/vagy egészségkárosodásának megelőzése, valamint a biztonságos és egészséges munkahelyek megteremtése és fenntartása; következésképpen különösen fontos a szervezet számára, hogy kiküszöbölje vagy minimalizálja a MEB-kockázatokat azzal, hogy eredményes megelőző és védelmi intézkedéseket vezet be.

Az MSZT oktatási anyagaiba is beépíti a szabványok egyes elemeit, ezáltal is bővebb ismeretekkel tudunk szolgálni a hallgatóknak. Képzéseinkről itt tájékozódhat.

A szabványtervezet, illetve a szabványok megrendelhetők és megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

 Czimer Gáborné (szabvtit@mszt.hu)
2017. október