Magyarul is elérhető az ISO 9001:2015 alkalmazási segédlete

2017. április 1-jén az MSZT magyarul is megjelentette az MSZ ISO/TS 9002:2017 Minőségirányítási rendszerek. Irányelvek az ISO 9001:2015 alkalmazásához szabványt, amely útmutatót tartalmaz az ISO 9001:2015 legfontosabb 4–10. fejezetéhez. A szabvány fejezetein belül jelölve van, ahol az ISO 9001 szakaszaival közvetlen az összefüggés.

Az MSZ ISO/TS 9002:2017 tartalomjegyzéke az MSZ EN ISO 9001:2015 felépítését követi, így az alkalmazók könnyen megtalálják az őket érdeklő témákat. A szabvány példákat ad arra, hogy egy szervezet mit tehet azért, hogy minőségirányítási rendszere (MIR) megfeleljen az ISO 9001:2015 követelményeinek, de ezeket a követelményeket nem egészíti ki, belőlük nem vesz el és semmiképpen nem módosítja azokat.

Mivel az ISO 9001 követelményei általánosak, ez a dokumentum is bármilyen típusú, méretű, fejlettségű, valamint bármely ágazatban és földrajzi helyen tevékenykedő szervezet számára alkalmazható. Az útmutató alkalmazási módja azonban változhat olyan tényezők szerint, mint a szervezet mérete vagy összetettsége, a bevezetett irányítási modell, a szervezet tevékenységi köre, valamint kockázatainak és lehetőségeinek jellege.

Ez a dokumentum „hiánypótlónak" számít, ugyanis amíg a környezetközpontú irányítási rendszerek követelményeit előíró MSZ EN ISO 14001:2015 A melléklete tartalmaz útmutatót a szabvány alkalmazásához, az MSZ EN ISO 9001:2015 nem. Az ISO 9002 példákat, leírásokat és választási lehetőségeket sorol fel, amelyek segítenek a MIR bevezetésében, a szervezet átfogó irányítási rendszeréhez való kapcsolódásának erősítésében.

Számtalan példa és érdekesség tárháza ez a dokumentum. Azok a szakemberek, vezetők, tanácsadók, auditorok, akiket érdekel, hogyan határozza meg egy szervezet külső és belső tényezőit, érdekelt feleit és azok elvárásait, hogyan mérje fel, kezelje kockázatait és lehetőségeit, mit és milyen formában dokumentáljon, hogyan szabályozza működését, értékelje teljesítményét és milyen fejlesztési módszerek közül választhat, bátran vegyék kézbe ezt az 50 oldalas szabványt, melynek ára is – támogatóinknak köszönhetően – nagyon kedvező.

Az MSZT oktatási anyagaiba is beépíti a szabvány egyes elemeit, ezzel is bővebb ismeretekkel fog szolgálni a hallgatóknak. A képzéseken részt vevők a szabványt kedvezménnyel vásárolhatják meg. Az MSZT képzéseiről itt tájékozódhat: http://www.mszt.hu/web/guest/kepzesek

A szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

Czimer Gáborné (szabvtit@mszt.hu)
2017. április