A „zöld" nemzetközi zenei fesztivál

2015-ben a svájci Lausanne-ban egy egyetemi campuson megtartott zenei fesztiválon egyetlen éjszaka alatt számos színpad és klub adott otthont 30-nál is több koncertnek. A fesztiválra legalább 15 000 látogatót vártak és mindenképpen fenntartható módon kívánták azt megvalósítani. A megoldást az ISO 20121 Fenntartható eseményirányítási rendszerek. Követelmények alkalmazási útmutatóval szabvány jelentette.

Az esemény részét képezte – a fellépő zenekarokon kívül – az ételeket áruló standok és bárok végtelen sora, a tisztálkodási helyiségek és a hulladékelhelyezési lehetőségek, valamint a minden részletre kiterjedő szállítási/közlekedési szolgáltatás megvalósítása, nem beszélve az első osztályú biztonsági szolgáltatásról. Mindezek miatt elengedhetetlen volt a környezetterhelés kezelése. Azért, hogy a fesztivál még zöldebb legyen, a szervező Balélec tanúsíttatta magát az ISO 20121 szerint, amely segített azonosítani és enyhíteni az esemény által okozott káros társadalmi, gazdasági és környezeti hatásokat.

A szabvány alapelveinek figyelembevételével hozzáfogtak a hulladékkezelés észszerűsítéséhez, a zaj korlátozásához, miközben elősegítették a párbeszédet és az együttműködést a partnerekkel az egész helyszínen. Eredményes volt az újrahasznosítható poharak és tányérok, a zsebhamutartók, valamint a visszaigényelhető közösségi közlekedési költségek bevezetése is.

Az esemény minőségirányítási vezetője Miriel Steudler szerint ez a zenei fesztivál azt is megmutatta, hogy az emberek „zöldebben" is jól tudják érezni magukat. Fő tanácsként az egész csapat bevonását és motiválását jelölte meg, ha a szabvány minden előnyét ki akarja egy szervezet aknázni. A fenntartható fejlődés jelenleg egy aktuális téma, de az ISO 20121 erőssége akkor mutatkozik meg igazán, ha azt hozzáigazítják az egyedi esemény igényeihez, méretéhez és a megvalósítandó elképzeléshez.

Ez a nemzetközi szabvány előírja egy fenntartható eseményirányítási rendszer követelményeit. Az esemény megtervezésében és lebonyolításában résztvevő minden méretű és típusú szervezetre alkalmazható, és hozzáigazítható a különféle földrajzi, kulturális és társadalmi körülményekhez is. Ugyanakkor elvárja a szervezetektől, hogy felismerjék, milyen hatást gyakorolnak a társadalomra és a társadalomnak az eseménnyel kapcsolatos elvárásaira.

Érdeklődés esetén, valamint e szabvány magyar nyelven való bevezetésének támogatásával kapcsolatban, illetve további információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Az angol nyelvű szabvány megrendelhető és megvásárolható az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Forrás: http://www.iso.org/iso/home/news_index/news_archive/news.htm?refid=Ref1962

Czimer Gáborné
2016. június