A MOL Nyrt. támogatásával megjelent az MSZ EN 16726:2016 magyar nyelvű változata

A szabvány forrásdokumentumát képező európai szabvány kidolgozása magyar szakértők részvételével 2015. december 16-án került kiadásra. Nemzeti szabványként 2016. június 1-jén jelent meg MSZ EN 16726:2016 Gázinfrastruktúra. Gázminőség. H gázcsoport hivatkozási számmal és címmel.

Az európai uniós tagságunkból, ezen belül az európai szabványügyi szervezetekben való teljes jogú tagságunkból adódó kötelezettségünk az európai szabványok magyar nemzeti szabványként való bevezetése. Jelen esetben az angol nyelvű ún. jóváhagyó közleményes bevezetés helyett lehetőségünk nyílt, a MOL Nyrt. Kutatás-Termelés Divíziójának jóvoltából, a magyar gazdaság szereplői számára is fontos szabvány magyar nyelvű kiadására.

A H gázcsoportba tartozó, a gázok minőségét előíró európai szabvány kidolgozására az Európai Bizottságnak a CEN számára kiadott M/400 megbízása következtében került sor. E szabvány a gázminőségre vonatkozó követelményeket állapít meg abból a célból, hogy lehetővé tegye a CEN-tagállamok között a gáz szabad áramlását, növelve ezzel az ellátás biztonságát, figyelembe véve a teljes értékesítési láncra gyakorolt hatását a gáz kitermelésétől a végfelhasználásig.

A szabvány célja olyan követelmények meghatározása, amelyek észszerű költségek mellett a lehető legszélesebb körűek. Ez azt jelenti, hogy a követelmények elősegítik a szabad gázáramlást az EU belső piacán a verseny és az ellátásbiztonság javítása érdekében, a lehető legalacsonyabb szinten tartva a gázinfrastruktúrára, a gázhálózatra, a hatékonyságra és a környezetre gyakorolt negatív hatásokat, és nem veszélyeztetve a gázkészülékek üzemeltetésének biztonságát.

Ízelítő a szabványból

A szabvány megvásárolható az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

Palkovics Mihály
2016. június