5G és a virtuális valóság

Az 5G rendszerek már a kezdetektől fogva tartalmazni fogják a virtuális valóság specifikációit. Ennek eléréséhez a 3GPP Kodek és Média (SA4) munkacsoportja elkészítette a 360°-os VR streaming szolgáltatások követelményeit a Release 15 specifikációkhoz.

A virtuális valósággal jelen lehetünk természetes vagy szintetikus képek és hangok megjelenítésével létrehozott térben. E jelenlét lehetővé tétele érdekében a VR video- és audioműködtető pontok készletét, valamint azok dinamikus és adaptív HTTP streamelését (DASH) a TS 26.118 3GPP specifikációban adták meg. Ez a specifikáció a 3GPP Release 14-ben szereplő TV-videoprofilok meghatározásán alapul, de kiegészíti azokat olyan kiterjesztésekkel, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a VR-szolgáltatások az eszköztípusok széles skáláján elérhetők legyenek.

A munkacsoport munkálatai 2016 áprilisában kezdődtek egy tanulmánnyal, amelyben dedikált technológiai leírásokat, eseteket és szubjektív VR-teszteket gyűjtöttek össze. A kezdeti tanulmány eredményeit a TR 26.918 3GPP jelentésben dokumentálták.

A munka 2017 októberében a streaming-alkalmazásokhoz való VR-profilok meghatározásával folytatódott. A TS 26.118 3GPP specifikáció az első olyan nyílt szabvány, amely meghatározza a végfelhasználói berendezésekre vonatkozó követelményeket, és így biztosítja azt a minőségi élményt, amely megfelel a felhasználók elvárásainak.

Új workshop

A munka befejezése választ ad a 2017 decemberében Santa-Clara-ban (Kaliforniában) megtartott 3GPP-Virtual Reality Industry Forum (VRIF) közös workshopjára, amelynek a szerves részét képezte a streaming-alkalmazásokhoz való 3GPP virtuális valóságprofilok kifejlesztése.

A 3GPP és a VRIF az Advanced Imaging Society (AIS) együttműködésével egy újabb workshopot szerveznek a VR-ökoszisztémák és szabványok témában. A rendezvényre 2019. április 15–16-án kerül sor az Egyesült Államok nyugati partján (pontos helye még nincs meghatározva), közvetlenül a NAB kereskedelmi kiállítás és a 3GPP SA4 103. ülése után.

A cikkhez kapcsolódó 3GPP tanulmányok és specifikációk:

TR 26.918 Virtual Reality (VR) media services over 3GPP
TS 26.118 3GPP Virtual reality profiles for streaming applications
TS 26.259 Subjective test methodologies for the evaluation of immersive audio systems
TR 26.818 Virtual Reality (VR) streaming audio; Characterization test results

Forrás: http://www.3gpp.org/news-events/3gpp-news/1981-vr_ws2

Nagy Gábor
2018. december