Megjelent az MSZ EN 1991-3:2007 magyar nyelvű változata

Eurocode 1: A tartószerkezeteket érő hatások. 3. rész: Daruk és más gépek hatásai

Elkészült az Eurocode-szabványsorozat Eurocode 1: A tartószerkezeteket érő hatások 3. részének magyar nyelvű változata, amely tartalmazza az EN 1991-3:2006 és az EN 1991-3:2006/AC:2012 magyar nyelvű változatán túl a korábban MSZE 21991-3:2008 hivatkozási számmal önálló előszabványként megjelentetett nemzeti melléklet korszerűsített változatát is. A meghirdetéssel egy időpontban ez utóbbi előszabvány visszavonásra kerül.

A szabvány útmutatást ad a tervezéshez és a következő hatásokat adja meg épületek és egyéb építőmérnöki szerkezetek tartószerkezeti tervezéséhez:

  • daruk által keltett hatások;
  • más gépek által keltett hatások.

A szabvány alkalmazási területei:

  • a darupályatartókon mozgó daruk és rögzített gépek hasznos terheinek (tehermodelleket és reprezentatív értékeket) leírása, beleértve, ha ilyen fellép, a dinamikus hatásokat, a fékező- és gyorsítási erőket, valamint a rendkívüli jellegű erőket is;
  • a közös meghatározások és jelölések;
  • a darupályatartókon mozgó daruk által keltett hatások részletezése;
  • a rögzített gépek által keltett hatások részletezése.

A tartószerkezetek tervezésekor a szabványt javasolt együtt használni az MSZ EN 1990-nel, az MSZ EN 1991 további részeivel, valamint az MSZ EN 1992 – MSZ EN 1999 szabványokkal.

Amennyiben szeretne jobban megismerkedni a szabványosítás témakörével, forduljon hozzánk bizalommal. Az MSZT vállalja interaktív, személyre szabott konzultáció keretein belül ezek alapos ismertetését.

A szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

Bernáth Csaba
2015. december