Új műszaki bizottság

Szórakoztatóipar. Színpadi berendezések, szerelvények és gépek

A szabványosítást és a koncerteket ritkán említjük egy mondatban, most az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) mégis együtt kezeli ezeket, miután legújabb műszaki bizottságán keresztül a szórakoztatóipart és az azt kiszolgáló színpadi berendezéseket, szerelvényeket, gépeket és létesítményeket próbálja biztonságosabbá tenni.

A CEN/TC 433 „Szórakoztatóipari technológia. – Színpadtechnikai és kapcsolódó előadótéri berendezések, műszaki szerelvények és gépek" műszaki bizottság, amely egyben a CEN legújabb bizottsága is, a DIN (német szabványosító partnerszervezetünk) kezdeményezésére a múlt hónapban alakult meg.  A bizottság szakterülete magába foglalja a színházak, multifunkciós termek, kiállítótermek, film-, rádió-, és fotóstúdiók, koncerttermek, iskolai és közösségi előadótermek, diszkók és szabadtéri színpadok berendezéseit is. A bizottság szorosan együttműködik a már meglévő gépbiztonsági és emelőgépes műszaki bizottságokkal.

A szabványosítási munka kitér többek között a különféle teheremelő, süllyesztő- és mozgatógépekre és berendezésekre, illetve a személyeket mozgató berendezések és a teher alatt tartózkodó személyek biztonságára. A tervezett szabványok által lefedett munkaeszközök lehetnek rögzítő, emelő, kapcsolódó vagy biztonsági szerelvények, valamint világító, hangi, képi vagy különleges hatásokat kezelő eszközök. A szabványok előzményeiként a különféle brit, német és osztrák nemzeti szabványok, valamint a CEN CWA 15902-1 és CWA 15902-2 munkadokumentumai említhetők.

A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) várja a színpadi berendezéseket üzemeltető, kezelő, szolgáltató és karbantartó érdekelt felek, vállalatok jelentkezését a magyar álláspont képviseletére. Érdeklődés esetén, részvételi szándékkal, illetve további információkért kérjük, keresse munkatársunkat az alábbi elérhetőségek egyikén.

 

Krantz Domokos
főosztályvezető-helyettes
E-mail: d.krantz@mszt.hu
Tel.: (061) 456-6915