ETSI-30-Logo

30 éves az ETSI

Az Európai Távközlési Szabványügyi Intézet idén ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját.

Az ETSI 1988-ban jött létre azzal a céllal, hogy az egész világon alkalmazható szabványokat dolgozzanak ki az informatika és a távközlés területén.

Az ETSI, minden más szervtől vagy szervezettől független nonprofit szervezet, ma több mint 800 tagja van az öt földrész 68 országából.
Az ETSI jelentős szerepet játszik a ma és a holnap technológiájának kidolgozásában, a technológiák harmonizációjában, a szolgálatok együttműködésének szabványosításában. Az ETSI aktivitását, tevékenységét az információs és távközlési szektor igénye határozza meg, mely magában foglal kiegészítő tevékenységeket is, mint például a szolgálatok együttműködésének vizsgálata és szabályozása, vagy éppen konferenciák szervezése, de további szolgáltatásokkal is az érdeklődők rendelkezésére áll.

Az ETSI évente számos (átlagosan 2000 darab) dokumentumot (specifikációkat, szabványokat, jelentéseket és útmutatókat) tesz közzé. Megalakulása óta közel 40 000 szabványt és szabvány jellegű dokumentumot állított össze, köztük több mint 3000 műszaki jelentést, mintegy 5000 EN-szabványt és 30 000 műszaki előírást. Ezek közé tartoznak azok a szabványok is, amelyek lehetővé teszik a legfontosabb globális technológiák, például a GSM mobiltelefon-rendszer, a 3G, a 4G vagy a DECT működését.


Az évente kiadott ETSI-szabványkiadványok száma

A 30 éves évfordulóra az áprilisi, kétnapos 71. ETSI Közgyűlésen emlékeztek meg, melynek során felelevenítették az első Közgyűlés óta elért sikereket, valamint a távközlési szektor fejlődésének főbb mérföldköveit.


71. ETSI Közgyűlés, Sophia Antipolis

Nagy Gábor
2018. június