30 éves a nemzetközi ISO/IEC JTC 1 Informatika szabványosító bizottság

Az informatikai szakterület nemzetközi szabványosítási teendőit az ISO (Nemzetközi Szabványügyi Szervezet) és az IEC (Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság) közös műszaki bizottsága az ISO/IEC JTC 1 Information technology látja el, mely az idei évben, októberben, Vlagyivosztokban megrendezett 81. IEC General Meeting alkalmával egy időben megtartott 32. plenáris ülésén ünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját.

A találkozón 18 ország több mint 80 szakértője vett részt, hogy egyeztessék az újabb technológiák szabványosítási terveit az információtechnológia területén. Jelenleg 33 ország vesz részt a bizottság munkájában, mely az 1987-es magalakulása óta több mint 3000 db szabványt tett közzé.A találkozón részt vevő küldöttek Vlagyivosztokban

A JTC 1 kezdetben olyan területeken dolgozott ki szabványokat, mint a „Kódolt karakterkészletek" (SC 2 albizottság) vagy a „Rendszerek közötti távközlés és információcsere" (SC 6 albizottság). Mivel a JTC 1 állandóan igyekszik lépést tartani a technológiai fejlesztésekkel, további albizottságok alakultak az újabb és újabb csúcstechnológiák lefedésére. Többek között ennek eredményeként alakult meg tavaly az SC 41 albizottság a „Dolgok internete és a kapcsolódó technológiák" területére.

A mostani plenáris ülés fő témája a mesterséges intelligencia volt, melyről számos jelentés és előadás hangzott el. A szakértők végeredményül egy új albizottság létrehozása mellett döntöttek, melynek szabványosítási területe magában foglalja a témával kapcsolatos terminológiát, referenciaarchitektúrát, biztonságtechnikát és a gépi tanulást is. A műszaki eredmények egymástól való függését felismerve az újonnan alakult albizottságok saját munkaprogramjaik kidolgozásakor törekedni fognak a rendszerintegrációs megközelítésre a hatékonyabb munka érdekében.

Továbbá az egyik JTC 1 tanulmánycsoport által elvégzett egy éves kutatómunkát értékelve úgy döntöttek, hogy egy munkacsoportot hoznak létre a 3D nyomtatás és szkennelés területén. Ez az új munkacsoport a jövőben más ISO és IEC bizottságokkal, valamint az ezen a területen aktív külső szervezetekkel együttműködve fogja kidolgozni a 3D nyomtatás és szkennelés alapszabványait. Emellett a JTC 1 folytatja az újabb szabványosítási területek feltérképezését a kiterjesztett valóság (Augmented Reality) és a peremhálózati megoldások (Edge Computing) területén.

Magyarországon az informatikai szakterület szabványosítása az MSZT/MB 819 Informatika műszaki bizottsághoz tartozik, melyen keresztül lehetőség adódik a JTC 1 nemzetközi szintű munkájába való közvetlen bekapcsolódásra. A részvétel iránti érdeklődés esetén további információkért kérjük, keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségen:
szabvtit@mszt.hu

Nagy Gábor
2017. november