2014. hírei


IQNet-tagságunk 15. évfordulóját ünnepeljük

Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) a nemzeti rendszertanúsítók együttműködésére alapított szervezetbe, az IQNet-be (IQNet, The International Certification Network — Nemzetközi Tanúsító Hálózat) 1998. június 12-én nyert felvételt és azóta teljes jogú tagként, a szervezet elfogadott szabályzata szerint jogosult IQNet-okirat kiadására a következő területeken:

tovább


Sikeres tanúsítás a Szent Margit Rendelőintézetben

Ünnepélyes okiratátadás a Szent Margit Rendelőintézetben – Az óbudai intézetben ez év áprilisában sikeresen lezajlott az MSZ EN ISO 9001 szabvány és a Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok (MEES) kézikönyv követelményeinek megfelelő működést bizonyító, megújító tanúsítási eljárás. Ennek elismeréseként 2013. május 22-én ünnepélyes okiratátadás keretében Pónyai György, a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) ügyvezető igazgatója elsőként gratulálva adta át Dr. Thomka Györgynek, a Szent Margit Rendelőintézet ügyvezető igazgatójának az MSZT és az IQNet (The International Certification Network) tanúsítási okiratait.

tovább


Összefoglaló a nemzetközi szabványosító szervezetek (ISO/IEC) rovásírás kódolással (ISO/IEC 10646) kapcsolatos tevékenységéről  

tovább


Szabvány jellegű dokumentumok - 4. rész

Energy Audit ServiceCikksorozatunk 4. részében a CEN/WS ICT Skills munkaértekezlet szabvány jellegű dokumentumait mutatjuk be.

tovább


Közlemény

Az ISO/IEC 10646 „Informatika. Egyetemes kódolt írásjel-készlet" [Information technology – Universal Coded Character Set (UCS)] nemzetközi szabványtervezetben szereplő magyar rovásírás-jelkészlet kódolásával kapcsolatos kérdéseket Magyarországon felfokozott érdeklődés kíséri. 

tovább


Az MSZ EN 50525 szabványsorozat 2014-ben magyar nyelven megjelent részei

Energy Audit ServiceAz MSZ EN 50525 szabványsorozat leírja a kisfeszültségű erősáramú vezetékek műszaki jellemzőit, gyártási követelményeit és a követelményeknek való megfelelőség ellenőrzésére való vizsgálati módszereket.

tovább


A robbanóképes közegekben használatos villamos gyártmányok általános vizsgálati követelményei magyar nyelven

Energy Audit ServiceA Magyar Szabványügyi Testület 2014. október 1-jén tette közzé az MSZ EN 60079-0:2013 Robbanóképes közegek 0. rész: Gyártmányok. Általános követelmények című szabvány magyar nyelvű változatát.

tovább


A megújuló Országos Tűzvédelmi Szabályzat és a szabványok

Energy Audit ServiceA Katasztrófavédelem című lap 2014. szeptemberi számában megjelent, Megújul az Országos Tűzvédelmi Szabályzat című közleményből szerezhettek tudomást az érdeklődők arról, hogy a hamarosan megjelenő új tűzvédelmi szabályzat csak a konkrét tűzvédelmi követelményeket, illetve az elvárt biztonsági szinteket írja elő.

tovább


Szabvány jellegű dokumentumok

Új cikksorozatot jelentetünk meg, mely havonta bemutatja az egy-egy adott szakterületen érvényes európai szabvány jellegű dokumentumokat.
Műanyag csővezeték- és csatornarendszerek

tovább


Az energiaauditok szabványai

Energy Audit ServiceAz energiaauditokra vonatkozó európai szabványsorozat első részét, az MSZ EN 16247-1:2013 Energiaauditok. 1. rész: Általános követelmények című szabványt az Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) magyar nyelven már 2013. március 1-jén közzétette.

tovább


Szabványok decemberi helyesbítése

A Magyar Szabványügyi Testület 2014. december 1-jén a következő nemzeti szabványok helyesbítését tette közzé.

tovább


Tájékoztató az IEC 78. közgyűléséről

Energy Audit ServiceAz IEC (International Electrotechnical Commission, Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság) 2104. évi, sorrendben immáron 78. közgyűlésére Japánban, Tokió városában került sor november 10-14. között.

tovább


2014-ben megjelent EMC-szabványok

Energy Audit Service Az elektromágneses összeférhetőség (EMC) témakörében a Magyar Szabványügyi Testület 2014-ben 4 darab, korábban jóváhagyó közleménnyel, angol nyelven bevezetett európai szabvány magyar nyelvű kiadását tette közzé.

tovább


Nemzetközileg szabványosított daruzási karjelzések

Energy Audit ServiceUgyanazon karjelzések különböző értelmezése megnehezíti az emberek közötti kommunikációt és a félreértések következménye akár súlyos baleset is lehet.

 

tovább


Szabvány jellegű dokumentumok - 3. rész

Energy Audit Service
Ebben a hónapban a CEN/TC 52 Gyermekjátékszerek biztonsága, a CEN/TC 136 Sport-, játszótéri és egyéb szabadidős létesítmények és eszközök és a CEN/TC 252 Használati és ápolási cikkek gyermekek részére európai műszaki bizottság érvényes szabvány jellegű dokumentumait mutatjuk be

 

tovább


Szabványjellegű dokumentumok - 2. rész

Energy Audit ServiceEbben a hónapban a CEN/TC 10 Személyfelvonók, teherfelvonók és mozgójárdák és a CEN/TC 242 Személyszállító kötélpályák biztonsági követelményei európai műszaki bizottságok érvényes szabvány jellegű dokumentumait mutatjuk be.

tovább


 

Tájékoztatás helyettesített szabványokra vonatkozó helyesbítésről

Az MSZ EN 81-20:2014 Felvonók szerkezetének és beépíté­sének biztonsági előírásai. Személy-és teherszállításra használt felvonók. 20. rész: Személy- és személy-teher fel­vonók és az

MSZ EN 81-50:2014 Felvonók szerkezetének és beépítésének biztonsági előírásai. Felülvizsgálatok és vizsgálatok. 50. rész: Felvonórész-egységek tervezési előírásai, számítá­sai, felülvizsgálatai és vizsgálatai

című szabványt közzétevő Szabványügyi Közlöny 2014. novemberi 11. számának 10. oldalán és a közzétett szabványok címoldalán a helyettesített szabványokra vonatkozó utalás hiányosan jelent meg. A helyes szöveg mindkét új szabvány esetében a következő:

Az MSZ EN 81-1:1998+A3:2010 és az MSZ EN 81-2:1998+A3:2010 helyett, amelyek azonban 2017. augusztus 31-ig még érvényesek.

A helyesbítést a Szabványügyi Közlöny 2014. decemberi számában tesszük közzé.

A szabványok megvásárolhatók vagy megrendelhetők az MSZT Szabványboltban vagy az MSZT webáruházában.


Szabványok novemberi helyesbítése

A Magyar Szabványügyi Testület 2014. november 1-jén a következő nemzeti szabványok helyesbítését tette közzé...

tovább


Kültéri fitneszeszközök

Energy Audit Service Biztonsági követelmények és vizsgálati módszerek
Elkészült az erre vonatkozó prEN 16630 európai szabványtervezet

tovább


Szabványmagyarázó lapok a CENELEC-től

Az IEC (Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság) és a CENELEC (Európai Elektrotechnikai Szabványügyi Bizottság) a szabványok megalkotásakor törekszik a szabványok egyértelmű megfogalmazására, hogy azok értelmezése nyilvánvaló legyen az alkalmazók számára.

tovább


Hogyan támogatják az irányítási rendszerek integrálását a szabványok?

Az irányítási rendszerek szabványosítása
Az irányítási rendszerekre vonatkozó szabványok típusai
Az IRSZ-ekre vonatkozó külön szabályozás

tovább


HACCP-rendszergazda képzés az MSZT-ben – beszámoló

Az MSZT által rendezett képzés résztvevői komplex felkészítésben részesültek az élelmiszer-biztonsági rendszeren belül más szabvány (pl. MSZ ISO/TS 22002-1), vagy egyéb, vevői követelményrendszer (pl. FSSC, IFS, BRC, TESCO) követelményeinek is megfelelő HACCP-veszélyelemzés alkalmazására, a kritikus szabályozási pontok meghatározására…

tovább


Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések szabványsorozat, fórum - beszámoló

Az MSZ EN 60439 Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések szabványsorozat forrásául szolgáló nemzetközi szabványsorozatot az IEC (Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság) nagymértékben átszerkesztette. Megváltozott a szabványsorozat felépítése, ezért új azonosító számot kapott. A sorozat új azonosító jelzete IEC 61439. Ezekről a változásokról, az elosztóberendezések új szemléletű ellenőrző vizsgálatairól szólt a 2014. szeptember 24-én a Magyar Szabványügyi Testület által szervezett fórum.

tovább


Szabványok helyesbítése

A Szabványügyi Közlöny  2014. október 1-jei száma a következő szabványok helyesbítését tette közzé

tovább


Szinten tartó képzés, egyben felkészítés az ISO/DIS 9001 és az ISO/DIS 14001 alapján

Az ISO 2013-ban kezdte meg az ISO 9001:2008 és az ISO 14001:2004 korszerűsítését azzal a céllal, hogy e szabványok követelményeit a korszerű irányzatokhoz, a fejlődés mai szintjéhez és a szabványalkalmazók elvárásaihoz igazítsák. Az irányítási rendszereket működtető szervezetek legfontosabb elvárása a különböző irányítási rendszerek integrált alkalmazásának egyszerűsítése, aminek az az ISO/DIS 9001és az ISO/DIS 14001 megfelel.

tovább


Új európai szabályozó dokumentum a távszerencsejátékokra

http://images.postr.hu/uploads/blogs/3207/26168/post_26168_20110405100639.jpgA CEN Workshop 58 „Responsible Remote Gambling Measures" munkaértekezlet által korszerűsített CWA 16259:2014 A távszerencsejáték felelősségteljes szabályozó intézkedései című európai munkaértekezleti megállapodást a CEN nemzeti tagszervezetei 2014. január 30-tól vezethetik be nemzeti szabványként.

tovább


Együttműködés az élhetőbb környezetért

Az egyetemes tervezés fő célkitűzése hozzáférhető épületek, termékek és környezet tervezése idős, fogyatékos és ép emberek számára egyaránt.

tovább


Nyílt szabványok az intelligens közlekedési rendszerek területén

Az MSZT/MB 911 Intelligens közlekedési rendszerek nemzeti szabványosító műszaki bizottságnak a közeljövőben fontos feladata lesz az ezen a szakterületen kiadott európai és nemzetközi szabványok közül azok kiválasztása és magyar nyelvű változatuk megjelentetése...

tovább


Új ISO műszaki bizottság - Az internetes hírnév kezelése

Igazán egyedi, a hagyományos műszaki szabványosítás ismert szakterületeitől igencsak távol eső témával foglalkozik az ISO egyik legújabb, 2014-ben megalakult bizottsága.

tovább


Tájékoztatás a CEN/TC 411 Bio eredetű termékek európai műszaki bizottságban folyó szabványosítási munkáról

A CEN/TC 411 Bio eredetű termékek európai műszaki bizottság 2011-ben alakult holland vezetéssel. A bizottságnak 27 ország és számos szakmai érdekképviselet a tagja, a szabványosítási munka jelenleg öt munkacsoportban folyik.

tovább


Magyar nyelvű szabványok a lakóépületekben használt szén-monoxid-érzékelő készülékek követelményeire

A szén-monoxid (CO) mérgező, színtelen, szagtalan, íztelen gáz, ami az éghető anyagok tökéletlen égése során képződik. Mérgező hatása azzal magyarázható, hogy belélegezve a vér hemoglobinjában található vasatomokhoz (az oxigénhez képest 200-szor nagyobb affinitással) kötődve karboxi-hemoglobint képez, ezzel a szervezet oxigénfelvételét és oxigénellátását akadályozza, gyakorlatilag fulladásos halált okoz.

tovább


Új targoncaszabványok magyar nyelven


2014. augusztus 1-jével megjelent az MSZ ISO 5053 szerinti ipari targoncák biztonsági követelményeit és vizsgálati módszereit tartalmazó MSZ EN ISO 3691 szabványsorozat 1. és 5. része magyar nyelven.

tovább


Új betonszabvány!

Érvénybe lépett az MSZ EN 206:2014 „Beton. Műszaki feltételek, teljesítőképesség, készítés és megfelelőség" című új szabvány

tovább


Gázkészülékek előírásainak ésszerűsítése és egyszerűsítése a biztonság javítása érdekében

Az Európai Bizottság a gázkészülékek biztonságára vonatkozó irányelv helyett közvetlenül hatályos szabályozást indítványoz.


tovább


Visszavont európai szabványok újra érvényben

6 kőanyaghalmaz-szabvány és 1 vízépítésitermékkő-szabvány visszavonása

tovább


Új európai szabvány segíti az ICT-termékek és -szolgáltatások akadálymentesítését

Az állami hatóságok szerte Európában jelentős erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy az infokommunikációs szolgáltatások mindenki számára elérhetővé váljanak. Az információs társadalom egyre fontosabb feladata, hogy a felhasználók számára az új technológiákhoz való hozzáférhetőséget biztosítsa.

tovább


Milyen hatással lehet az új Ptk. az MSZT státusára és működésére?

A szervezeti forma nagymértékben meghatározza egy adott szervezet működésének feltételeit, lehetőségeit, céljainak, társadalmi rendeltetésének teljesítését, gazdálkodásának körülményeit.

tovább


Szabványosítás a jogi szabályozás tükrében

Az építési termékekre vonatkozó új rendelet

A szabványosítás napjainkban a jogi szabályozó rendszer nélkülözhetetlen kiegészítője. Bár a szabványok alkalmazása önkéntes, ...

tovább


Magyar részvétellel új CEN-projektbizottság alakult a szoláriumstúdiók üzemeltetési követelményeinek kidolgozására

Többéves egyeztetés és előkészítés után az Európai Szabványügyi Bizottságban (CEN) megalakult a CEN/TC 412 Szoláriumok üzemeltetése (Indoor sun exposure services) projektbizottság. Az európai projektbizottság célja a szoláriumszolgáltatást nyújtó létesítmények (a továbbiakban szoláriumstúdiók) működési követelményeinek szabványosítása, beleértve a szoláriumstúdiók értékelését is.

tovább


Európai szabvány készül a szépségszalonok szolgáltatásaira vonatkozó követelményekre és ajánlásokra


A CEN/TC 409 Szépségszalon-szolgáltatások európai projektbizottságban kidolgozás alatt van az EN 16708 azonosító jelzetű Szépségszalon-szolgáltatások. Követelmények és ajánlások a szolgáltatás ellátására című európai szabvány.

tovább


Új műszaki bizottság
Szórakoztatóipar. Színpadi berendezések, szerelvények és gépek

A szabványosítást és a koncerteket ritkán említjük egy mondatban, most az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) mégis együtt kezeli ezeket, miután legújabb műszaki bizottságán keresztül a szórakoztatóipart és az azt kiszolgáló színpadi berendezéseket, szerelvényeket, gépeket és létesítményeket próbálja biztonságosabbá tenni.

tovább


A tömeges evakuálás tervezése nemzetközi szabvány szerint

Az ISO/TC 223 Társadalmi biztonság nemzetközi műszaki bizottságban kidolgozás alatt van az ISO 22315 azonosító jelzetű Társadalmi biztonság. Tömeges kiürítés. Útmutatók a tervezéshez című nemzetközi szabvány, amely várhatóan már 2014-ben megjelenik és útmutatást ad a tömeges evakuálás tervének elkészítéséhez.

tovább


Szociális gondozási riasztások ellátási lánca

A szociális gondozás egyre fontosabbá válik az Európai Unióban az átlagéletkor folyamatos növekedése mellett. Az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) új műszaki bizottsága, a CEN/TC 431 arra a kihívásra kíván megoldást találni, hogy a szociális és orvosi vészhelyzetek kezelésére, egyéb kommunikációs lehetőségek hiányában hogyan lehet működőképes riasztási rendszereket kialakítani.

tovább


Az ingatlanközvetítés követelményeinek egységesítése Európában

Az Európai Szabványügyi Bizottságon belül (CEN) 2008-ban alakult meg az a műszaki bizottság (CEN/TC 373), amely az ingatlanközvetítői szolgáltatás egységes európai szabályozását kívánta megalapozni. A bizottság titkárságát Ausztria Szabványügyi Intézete látja el.

tovább


Tetoválási szolgáltatások

Új európai és nemzetközi műszaki bizottságok

Német kezdeményezésre most zajlik a szavazás egy új európai szabványosító műszaki bizottság megalakulásáról „Tetoválási szolgáltatások" címmel.

tovább


Üzenet a Szabványosítási Világnap alkalmából

Az IEC, az ISO és az ITU tagjai 1970 óta minden évben október 14-én ünneplik a Szabványosítási Világnapot. A Világnap célja, hogy tisztelettel adózzon annak a többezer szakértőnek, akik világszerte, közös erőfeszítéssel, önkéntesen alkalmazható nemzetközi szabványokat dolgoznak ki...

Plakát

tovább


Homlokzati állványokra vonatkozó termékelőírások magyar nyelven

Megjelent az MSZ EN 12810-1:2004 magyar nyelvű változata


A Magyar Szabványügyi Testület 2014. március 1-jén hirdette meg az MSZ EN 12810-1:2004 Homlokzati állványok előre gyártott elemekből. 1. rész: Termékelőírások című szabvány magyar nyelvű változatának megjelenését, melynek kiadását a Layher Kft. és a Magyar Állványépítők Egyesülete támogatta...

tovább


Új MSZT-kiadványok

 A Magyar Szabványügyi Testület a táblázatban megadott nemzeti szabványok alapján, 2014. március 1-jével a szabványok által előírt kötelező adminisztrációs feladatok elvégzését segítő kiadványokat jelentetett meg.

tovább


Szakmai fórum a kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések új szabványairól

Az MSZ EN 61439 szabványsorozat

A szakmai fórum célja:
A kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezésekre vonatkozó európai szabványsorozat, különösen az általános szabályokat tartalmazó, magyar nyelven is elérhető első rész ismertetése a szabványfelhasználók széles körével.

tovább


A minőségirányítási rendszer követelményeinek változása az új nemzetközi szabványtervezet, az MSZ/T ISO/DIS 9001 tükrében - szakmai fórum

A szakmai fórum célja:
a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) mint az ISO tagtestülete, hitelesen és időben kívánja tájékoztatni, felkészíteni a minőségirányítási rendszer követelményeiben bekövetkezendő változásokról.

tovább


Összefoglaló a CEN és a CENELEC közgyűléséről

Az európai szabványügyi bizottságok 2014 júniusában a Török Szabványügyi Testület (TSE) meghívására Isztambulban tartották éves közgyűlésüket. A közgyűlések fő témája az úgynevezett „ezüstgazdaság" volt, vagyis hogy az idősödő társadalom miként járul hozzá a gazdasági folyamatokhoz, ezen belül a szabványosításhoz.

tovább


KÉPZÉS – FÓRUM SZEPTEMBERI ELŐZETES

tovább


Biztonságtechnika a gyakorlatban

Szakmai rendezvény a gépek biztonságáról és a kockázatok kezeléséről

Az SMC Hungary Kft. (Törökbálint) az MSZT szakembereinek a közreműködésével 2014. júniusában nagy sikerrel rendezte meg két helyszínen (Törökbálinton és Győrött), összesen több, mint 80 fő részvételével a „Gépek biztonsága és a kockázat kezelése" című egy-egy napos szakmai konzultációt, amelynek következő állomása 2014. szeptember 24-én Nyíregyháza lesz.

tovább


Hármas integrált irányítási rendszer (MIR-KIR-ISMS) MSZT általi sikeres tanúsítása az IdomSoft Zrt.-nél

Az IdomSoft Zrt. 2010. december 31-től az IDOM 2000 Konzulens Zrt. jogutódjaként működik. A társaság munkatársainak többsége informatikai rendszerek tervezésével, szervezésével és kivitelezésével foglalkozik. Jelentős részük hosszú közigazgatási gyakorlattal rendelkezik, többen közülük vezetői, irányítói pozíciót töltöttek be a közszolgálat különböző területein.

tovább


Új szabványok a belső árnyékolókra a gyermekek biztonsága érdekében

Az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) az elmúlt fél évben három olyan szabványt tett közzé, amelyek várhatóan segítik a belső árnyékolók gyártóit abban, hogy termékeik biztonságosságát növeljék.

tovább


Sikeres energiairányítási rendszer tanúsítás a Columbian Tiszai Koromgyártó Kft.-nél

A Magyar Szabványügyi Testület Tanúsítási Titkárságának Energiairányítási Rendszer auditja sikeres tanúsítással zárult a Columbian Tiszai Koromgyártó Kft.-nél.
Az audit alapján megfogalmazott észrevételeket a Társaság hasznosnak ítélte és elfogadta.

tovább


Információbiztonság - MSZ/T ISO/IEC 27001:2014


Az információbiztonság tárgykörében a Magyar Szabványügyi Testület 2014. március 1-én tette közzé az MSZ/T ISO/IEC 27001:2014 Informatika. Biztonságtechnika. Információbiztonsági irányítási rendszerek. Követelmények című szabványtervezetet...

tovább


Sikeres szakmai képzés az ISO/IEC 27001 szabvány változásairól

A Magyar Szabványügyi Testület 2014. június 5-én egész napos szakmai képzést tartott Naprakész információbiztonsági ismeretek címmel, melynek célja az új ISO/IEC 27001:2013 nemzetközi szabványt bevezető MSZ ISO/IEC 27001:2014 Informatika. Biztonságtechnika. Információbiztonsági irányítási rendszerek. Követelmények című szabvány ismertetése, az információbiztonsági irányítási rendszerekre vonatkozó követelmények változásainak bemutatása, egységes értelmezése, az új szabvány alkalmazásának elősegítése és az annak megfelelő rendszerre való átállással kapcsolatos feladatokra való felkészítés volt.

tovább


Új szabványok az atomenergia területén

Az atomerőművi beruházások, az élettartam-hosszabbítás és a bővítés következtében szükségessé vált a nukleáris létesítményekre, atomerőművekre vonatkozó műszaki szabályozáson belül a részletes műszaki követelményeket tartalmazó nemzeti szabványok körének bővítése.

tovább


Sikeres szakmai fórum az innováció témakörében

A Magyar Szabványügyi Testület 2014. május 21-én újabb szakmai fórumot rendezett Sikeres innováció az MSZ CEN/TS 16555-1:2013 szerint címmel.

tovább


Sikeres szakmai fórum a hegesztők minősítéséről az MSZT-ben

A Magyar Szabványügyi Testület 2014. május 6-án „A hegesztők minősítése, átállás az új szabványokra" címmel szakmai fórumot tartott, amelynek programját a közelmúltban magyar nyelven kiadott, következő új szabványok adták:

tovább


MOL-MSZT szabványosítási konzultáció

A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. az MSZT megalakulása óta (1995 – új szabványosítási rendszer) kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az üzletmenetéhez, illetve az üzemviteléhez szükséges szabványok rendelkezésére álljanak. Ennek érdekében minden évben finanszírozza a számára legfontosabb szabványok kidolgozását, valamint lehetővé teszi munkatársainak a szabványok elérését (online szabványkönyvtár). A szabványosításban rejlő további lehetőségek és a szabványosítási feladatok felmérése és egyeztetése céljából 2014. április 14-én a MOL székházában, a MOL szabványosításban, illetve a szabványok alkalmazásában érintett szakemberei, valamint az MSZT Szabványosítási Titkárság vezetői részvételével sikeres szakmai konzultációra került sor.

Az MSZT Szabványosítási Titkársága – igény szerint – kész minden szervezettel, illetve intézménnyel hasonló célú konzultációra. 

tovább


A Szabványügyi Tanács határozata - 4/2014. SZT határozat

A Szabványügyi Tanács megválasztotta az MSZT 2014. május hónapban megtartandó tisztújító közgyűlési választások előkészítését végző Jelölő Bizottságot.

tovább


Tisztségviselők jelölése 2014

Az MSZT választott tisztségviselőinek a mandátuma 2014 júniusában jár le. Ennek megfelelően a soron következő közgyűlésen 5 évre meg kell választani az MSZT elnökét, elnökhelyettesét, a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság három tagját, illetve a Szabványügyi Tanács Közgyűlés által választandó 2/3-ad részét.

tovább


Új képzés: Egészségügyi szolgáltatások minőségirányítási rendszere

A képzés időpontja:
2014. május 13-15.

tovább


Projektmunkacsoport megalakítása

A Magyar Szabványügyi Testület MSZT/PMCS 4 Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek névvel nemzeti szabványosító projektmunkacsoportot hoz létre, amely egyben az ISO/TC 34/SC 17 Management systems for food safety nemzetközi albizottság tükörbizottságaként működik.

2014. április 1-jéig várjuk mindazok jelentkezését, akik a magyar nemzeti szabványosító projektmunkacsoport munkájában részt kívánnak venni.

Felvilágosítást ad:
Kurucz Csilla szabványosító menedzser
e-mail: cs.kurucz@mszt.hu


Európai szabványok segítik a kulturális örökség megőrzését

A CEN/TC 346 európai műszaki bizottság működése

Az Európai Szabványügyi Szervezet CEN/TC 346 A kulturális örökség megőrzése európai szabványosító műszaki bizottsága a kézzelfogható kulturális örökség anyagainak jellemzésével, különböző eljárásokkal, módszerekkel és ezek dokumentálásával foglalkozik. Célja a kulturális örökség megőrzésének, védelmének és karbantartásának segítése, melynek érdekében feladatai közé tartozik az értékcsökkenési folyamatok jellemzése, a környezeti feltétek meghatározása, technológiák és termékek tervezése, kivitelezése a tárgyak megőrzéséhez, restaurálásához, javításához és karbantartásához.

tovább


Az innováció egységes értelmezése

Az innováció a szervezetek sikerének egyik meghatározó hajtóereje, ezért az egységes értelmezés érdekében a Magyar Szabványügyi Testület 2014. február 1-jén kiadta az MSZ CEN/TS 16555-1:2013 Az innováció menedzselése 1. rész: Innovációirányítási rendszer (Innovation Management. Part 1: Innovation Management System) angol nyelvű szabvány magyar nyelvű változatának tervezetét. A tervezet hivatkozási száma: mtMSZ CEN/TS 16555-1:2013.

tovább


Projektmunkacsoport megalakítása

MSZT/PMCS 3 Homeopátia képesítésű orvosok szolgáltatásai

tovább


15. Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajz Verseny

A JQA japán tanúsító szervezet a svájci székhelyű IQNet nemzetközi tanúsító hálózattal közösen – hagyományt teremtve – ebben az évben immár tizenötödik alkalommal hirdeti meg a nemzetközi környezetvédelmi gyermekrajzversenyt.

tovább


Naprakész információbiztonsági ismeretek

Képzés az ISO/IEC 27001 szabvány változásairól - 2014. június 5.

A képzés célja:
Az új ISO/IEC 27001:2013 nemzetközi szabványt bevezető MSZ ISO/IEC 27001:2014 Informatika. Biztonságtechnika. Információbiztonsági irányítási rendszerek. Követelmények című szabvány ismertetése,...

tovább


Sikeres innováció az MSZ CEN/TS 16555-1:2013 szerint

A szakmai fórum időpontja:
2014. május 21.
A tervezett program


tovább


A hegesztők minősítése, átállás az új szabványokra

A szakmai fórum időpontja:
2014. május 6. (kedd), 10.00-13.00 óra
A tervezett program

tovább


Minőségügyi megbízott (MIR MB) képzés indul

A képzés célja: a minőségirányítási rendszer (MIR) kialakításában, működtetésében és fejlesztésében részt vevők felkészítése a rész- és dokumentálási feladatok elvégzésére, a minőségirányítási vezető munkájának támogatására, illetve a kis- és közepes vállalkozások minőségirányítási rendszerének működtetésére.
Időpont: 2014. március 31 - április 2.

tovább


Az új ISO/IEC 27001, információbiztonság magyar nyelven

A szakmai fórum időpontja:
2014. április 10. (csütörtök) 10.00-15.00 óra
A tervezett program

tovább


Egészségügyi szolgáltatások minőségirányítási rendszere az MSZ EN 15224 alapján

A szakmai fórum időpontja:
2014. március 20. (csütörtök), 10–14 óra
A tervezett program

A fórum célja


Tájékoztató az MSZT/NB 1 Nemzeti Elektrotechnikai Bizottság üléséről

Az MSZT/NB1 Nemzeti Elektrotechnikai Bizottság (NEB) 2014. évi nyitó ülését a MAVIR ZRt. székházában (Bp. III., Anikó u. 4.) tartotta meg február 6-án 14.00-18.00 óra között.

tovább


Határokon átnyúló uniós egészségügyi szolgáltatások

Megjelenés előtt az egészségügyi szolgáltatások minőségirányítási rendszerére vonatkozó európai szabvány magyar nyelvű változata

tovább


Sermann Eszter: A terminológiai szabványosítás és a terminológiai harmonizáció fordítási vonatkozásai – doktori (PhD) értekezés nyilvános védése

tovább


Élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek belső auditorainak képzése

Még lehet jelentkezni az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszerek belső auditorainak képzésére...

tovább


Miért nem tekinthető egy nemzetközi vagy európai szabvány fordítása a szabvány jogszerű, hivatalos megfelelőjének?

Idegen nyelvű szabvány magyar nyelvű változatának kiadása nem egyszerűen a forrásszabvány fordítása, hanem a fordítás alapján, a szabvány magyar nyelvi értelmezésével a forrásszabvány tartalmát pontosan visszaadó, annak tartalmával azonos, a magyar szabványrendszerbe és jogszabályi környezetbe illesztett magyar nemzeti szabvány.

tovább


A TMTE az OMMF által támogatott, akkreditált képzést indít

A Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület (TMTE) 2014. február 11-étől, ingyenes, az OMMF által támogatott, akkreditált képzést indít egyéni védőeszközök témakörében. A képzésről szóló tájékoztató itt található.


Magyar nyelvűek az új vízicsúszda-szabványok

A Magyar Szabványügyi Testület kiadta az MSZ EN 1069-1:2010 és az MSZ EN 1069-2:2010 magyar nyelvű változatát

tovább


Előzetes felhívás szakmai fórumra – Acélhegesztők minősítése

Az acélhegesztők minősítése az EN 287-1 helyett az EN ISO 9606-1 szabvány szerint 

Megjelent a minősítési követelményeket tartalmazó új szabvány.

tovább


Innovációmenedzsment projektmunkacsoport megalakítása

A Magyar Szabványügyi Testület MSZT/PMCS 2 „Innovációmenedzsment" nemzeti szabványosító projektmunkacsoportot hoz létre, amely egyben a CEN/TC 389 magyar tükörbizottsága.

Várjuk mindazok jelentkezését, akik a magyar nemzeti szabványosító projektmunkacsoport munkájában részt kívánnak venni.

tovább


Európai irányelv és szabványok az energiahatékonyság szolgálatában

2013. november 1-jével megjelent az MSZ EN 15900:2010 Energiahatékonysági szolgáltatások. Fogalommeghatározások és követelmények, valamint az MSZ EN 16247-1:2013 Energiaauditok. 1. rész: Általános követelmények című szabvány magyar nyelvű változata.


tovább


Megjelentek az információbiztonság irányítási rendszerének új, korszerűsített nemzetközi szabványai

Az ISO és az IEC közös kidolgozással 2013. október elsején adta ki az információbiztonsági irányítási rendszer követelményeit tartalmazó ISO/IEC 27001:2013, valamint az információbiztonság irányításának kezdeményezésére, bevezetésére, fenntartására és fejlesztésére gyakorlati útmutatást adó ISO/IEC 27002:2013 nemzetközi szabványt, amelyet széles körű, nyilvános konzultációsorozat előzött meg.

tovább


Üzenet a Szabványosítási Világnap alkalmából

Üzenet a Szabványosítási Világnap alkalmából - 2013. október 14.
A nemzetközi szabványok támogatják a jó irányú változásokat

Plakát (7Mb)

tovább


Az európai és az orosz szabványosítási szervezetek történelmi jelentőségű megállapodása

Az európai és az orosz szabványügyi szervezetek vezetői történelmi jelentőségű megállapodást írtak alá szeptember 17-én Szentpéterváron. A CEN, a CENELEC és a Rosstandart közötti megállapodás megteremti a szorosabb együttműködés kereteit a szabványosítás különböző területein.  

tovább


Az építési termékek európai szabályozásának változása

AZ ÚJ ÉPÍTÉSITERMÉK-RENDELET 

A cikk az építési termékek új európai szabályozásának lényegét az építési termékek irányelvével való összehasonlításon keresztül mutatja be. Kiemeli a rendelet fogalommeghatározásai közül azokat, amelyek az irányelv fogalmaitól részben eltérnek, részben újak.

tovább


Megjelent az MSZ EN 15459:2008

Épületek energetikai teljesítőképessége. Épületek energetikai rendszereinek gazdaságossági értékelési eljárása című szabvány magyar nyelvű változata

tovább


Korszerűsített szabványok a különleges cementekre

Érvénybe lépett a különleges cementek két felülvizsgált szabványa.
Az MSZT 2013. július 1-jével tette közzé a mérsékelten szulfátálló cementek követelményeit tartalmazó MSZ 4737-1:2013 és a fehércementek követelményeit tartalmazó MSZ 4737-2:2013 korszerűsített szabványt, amelyek összhangban vannak az építési termékekre vonatkozó 305/2011/EU európai rendelettel.

tovább


Megjelent az MSZ EN 60335-1:2013, a háztartási villamos készülékek korszerűsített európai biztonsági szabványának magyar nyelvű változata 

2013. szeptember 1-jén érvénybe lépett az MSZ EN 60335-1:2013 Háztartási és hasonló jellegű villamos készülékek. Biztonság. 1. rész: Általános követelmények (IEC 60335-1:2010, módosítva) című, magyar nyelvű szabvány, amely helyettesíti korábbi kiadását és annak módosításait, amelyek azonban 2014. november 21-ig még érvényesek maradnak. A szabvány a kisfeszültségű berendezésekre vonatkozó 2006/95/EK európai irányelvhez harmonizált.

tovább


Az építési termékek európai szabályozásának változása

Szakmai kerekasztal-tanácskozásra - 2013. november 29.

A fórum célja
Tervezett program
 
Jelentkezési lap
 


Felhívás

Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. kezdeményezte az MSZ 14890 Építőanyagok gyújtásveszélyességének vizsgálata című szabvány kidolgozását.

tovább


Vevőnap

A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) 2013. október 10-én rendezte meg vevőnapját.

tovább


A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata szakmai napja

Időpont: 2013. november 12., kedd, 10-16 h

Tematika:

  • Változások az ÉTV-ben, a hozzá kapcsolódó kormányrendeletekben (191/2009, 312/2012 stb.), új jogszabályok felsorolása, érvényessége és hatálya.
  • A 2013. évi XXXIV. törvény célja és ezek együttes várható hatása.
  • Mi a TESZSZ, hol tart a megalakítása, mikortól lehet a TESZSZ-hez fordulni, ennek mi a menete.
  • Hogyan kíván a kormány érvényt szerezni a fenti törvények és rendeleteknek, az épületfelügyelet hatásköre.
  • Várható-e Magyarországon a németországi „Baupolizei" hatásköréhez hasonlító szerv felállítása

tovább


Megalakult a projektvezetés magyar nemzeti szabványosító műszaki bizottsága

Magyar nemzeti szempontból jelentős eseményről számolhatunk be a szakterület érintettjeinek. 2013. április 5-én megtartotta alakuló ülését az MSZT/MB 258 „Projektvezetés, program- és projektállomány-irányítás" nemzeti szabványosító műszaki bizottság.

tovább


Hírek a textilszabványok területéről

A textilkezelési jelkép új, magyar nyelven kiadott szabványa

Új szabvány a textíliákban előforduló káros azoszínezékek meghatározására


A Mérnökakadémiák Nemzetközi Szövetsége (CAETS) Budapesten tartotta éves ülését

A Magyar Mérnökakadémia szervezésében a Mérnökakadémiák Nemzetközi Szövetsége 2013. június 26-29-e között Budapesten tartotta éves ülését és az „Innovációs módszerek a mérnökképzésben" című nemzetközi szimpóziumot. Az eseményen a CAETS 26 tagországának valamennyi mérnökakadémiája képviseltette magát.

tovább


NEMZETKÖZI KITÜNTETÉS

A Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (az IEC), több mint négy évtizedes kiemelkedő IEC-szabványosítási munkájának elismeréseként „IEC AWARD" kitüntetésben részesítette Barsai János urat, , az MSZT/MB 843 „Gyógyászati villamos készülékek" nemzeti szabványosító műszaki bizottság tiszteletbeli örökös elnökét.

Oklevél

tovább


A TMTE az OMMF által támogatott, akkreditált képzést indít

A Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület (TMTE) 2013. május 14-től, pályázati támogatással, ingyenes, az OMMF által támogatott, akkreditált képzést indít egyéni védőeszközök témakörében.
A képzésről szóló tájékoztató itt található.


CEN-Eurocode

Tájékoztató az Eurocode-alapú európai szabványokkal ellentétes régi magyar nemzeti szabványok visszavonásának előzményeiről és indokairól  
Tájékoztató az Eurocode-szabályozásról, illetve az Eurocode-alapú szabványosítás programról, illetve ezek főbb eseményeiről 1975 - 2010. október 25.