A legújabb ISO 31000 már magyarul is elérhető!

A hírnév és a márkanév sérülése, a kiberbűnözés, a politikai kockázat és a terrorizmus mind olyan kockázatok, amelyekkel a szervezetek világszerte egyre gyakrabban szembesülnek. Az MSZT 2019. január 1-jén megjelentette az MSZ ISO 31000:2018 Kockázatmenedzsment. Irányelvek magyar-angol kétnyelvű változatát, hogy elősegítse a bizonytalan helyzetek megfelelő kezelését.

A felbukkanó új fenyegetésekkel szemben a régi kockázatfelmérési és -kezelési módszerek már nem voltak elég eredményesek, ezért szükségessé vált az ISO 31000 szabvány korszerűsítése. A 2018-as új szabvány az elődjénél sokkal rövidebb és egyértelműbb lett, a szervezetek számára nem követelményt támaszt, hanem iránymutatást ad, így rugalmasan alkalmazható a különböző méretű és típusú szervezetek igényeihez és célkitűzéseihez. A szabvány elsősorban azoknak készült, akik a szervezeten belül a kockázatmenedzsmenttel, a döntések meghozatalával, a célok kitűzésével és azok elérésével, valamint a teljesítmény javításával értéket teremtenek és őriznek meg. A szabvány kitér a szervezet külső és belső környezetének, a vezetői szerepvállalásnak, az egyének viselkedésének és kultúrájának fontosságára is úgy, hogy az irányítási rendszerszabványok új kiadásaiban bekövetkezett változásokat követi. A dokumentum szemléletes képet ad arról, hogyan lehet a kockázatokat azonosítani, elemezni és értékelni.

Az előző kiadáshoz képest a legfontosabb változások a következők:

  • a sikeres kockázatmenedzsment alapelveinek megújulása;
  • a szervezetirányításnak és a felső vezetőség szerepvállalásának kiemelése;
  • nagyobb hangsúly helyezése a kockázatmenedzsment iteratív (visszacsatolással ismétlődő) jellegére, rámutatva ezzel a folyamat minden egyes szakaszában a folyamatelemek, a tevékenységek és a felügyeleti intézkedések módosításának lehetőségére;
  • a tartalom naprakésszé tétele, hogy egy szervezet többféle igénynek és környezetnek tudjon megfelelni.

A szabvány magyar nyelvű kiadását a CertUnion Hungary Tanúsító Kft.; a Minőség és Rendszerek Bt.; Dr. Székely Zoltán EV; a Szenzor Gazdaságmérnöki Kft. és a SzigmaSzervíz Kft. támogatta.

A témában megjelent további magyar nyelven elérhető szabványok:

MSZ 13073:2014 Kockázatfelmérés és -kezelés. Szakszótár (ISO Guide 73)
MSZ EN 31010:2010 Kockázatkezelés. Kockázatfelmérési eljárások (IEC/ISO 31010:2009)

2019-ben az új ISO-szabvánnyal kapcsolatos képzéseket tartunk. Kérjük, kísérjék figyelemmel honlapunkat: http://www.mszt.hu/web/guest/kepzesek

A szabványok megvásárolhatók az MSZT Szabványboltban vagy megrendelhetők a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével, vagy az MSZT webáruházában.

Forrás: az ISO honlapja
Szalay Anna
2019. január