Új ISO műszaki bizottság – Üveg áttetszősége

Ismét új szakterület szabványosítása indulhat meg az ISO-ban, nemzetközi szinten. Az üveg áttetszősége sok egyéb szakterületet is érint, de erre eddig nem fordítottak külön figyelmet a nemzetközi szabványosításban.

Most, a francia ISO-tag kezdeményezésére megindult egy szavazás az ISO Műszaki Igazgatóságában (TMB). A témája egy új nemzetközi projektbizottság létrehozása „Üveg áttetszősége” (Glass clarity) címmel.

Az üveg mint anyag számos termékben felhasználásra kerül, mint például a konyhai edényekben, poharakban, ajándéktárgyakban, ékszerekben, lámpatestekben stb. Az áttetszőség az egyik legfontosabb tulajdonsága, mégis eddig nem volt szabvány a témában, csupán egy nemzetközi Workshop Agreement (IWA). Az új bizottság a már megjelent IWA 8:2009 témáját tervezi átdolgozni és nemzetközi szabvány szintjére emelni.

A kidolgozandó szabvány előírásokat fog tartalmazni az áttetszőségi  kategóriák meghatározásához. A szabvány nem fedi le az orvosi, építési vagy más egyéb műszaki felhasználású speciális üvegeket.

A szabványosítási munka során együtt fognak működni az alábbi ISO-bizottságokkal: ISO/TC 136 Bútorok, ISO/TC 166 Élelmiszerrel érintkező kerámia-, üveg- és kerámia-üveg edények, ISO/TC 174 Ékszerek és nemesfémek, ISO/TC 274 Fény és világítás.

Ahhoz, hogy ez a bizottság megalakuljon, a szavazó ISO-tagok többségének meg kell szavaznia a kezdeményezést, majd ezen felül legalább 5 tagnak aktív szakértőt is kell jelölni a bizottságba a szabványkidolgozási munkára.

Ha az Ön szervezete érintett a fentiekben és részt tudna venni a nemzetközi szintű munkában, vagy véleményt nyilvánítana a magyar nemzeti álláspont kialakításához, kérjük, keresse meg állásfoglalásával Krantz Domokos főosztályvezető-helyettest a Szabványosítási Titkárságon, a szabvtit@mszt.hu címen, legkésőbb 2018. június 5-ig.

Krantz Domokos
2018. május