Új ISO műszaki bizottság – Hangszerek

Ismét új szakterület szabványosítása indulhat meg az ISO-ban, nemzetközi szinten. A hangszerekre egyes országokban találhatunk nemzeti szintű szabványokat, de regionális vagy világszinten ezeket nem alkalmazták.

Ezért hiánypótlásként a kínai ISO-tag kezdeményezésére megindult egy szavazás az ISO Műszaki Igazgatóságában (TMB). A témája egy új nemzetközi műszaki bizottság létrehozása „Hangszerek” (Musical Instruments) címmel.

Kínában a benyújtott anyag szerint sok éves hagyománya van a hangszerek szabványosításának, nemzeti hangszerbizottságuk a ’60-as években megalakult és azóta 112 nemzeti szabványt adtak ki hangszerekről. Ezek felhasználásával és más nemzeti szabványok (Oroszország, Németország, Egyesült Államok, Japán, Korea) szövegét alapul véve a bizottság olyan szabványok kidolgozását tervezi, amelyek majd a nemzetközi szabványok jóváhagyása esetén hazánkban is nemzeti szabványként bevezetésre kerülhetnek.

A bizottság 4 szabvány kidolgozását venné tervbe:

  1. Hangszerek osztályozása
  2. Hangszerek terminológiája
  3. Hangszerek teljesítményének vizsgálati módszerei
  4. Zongorák

Ahhoz, hogy ez a bizottság megalakuljon, a szavazó ISO-tagok többségének meg kell szavaznia a kezdeményezést, majd ezen felül legalább 5 tagnak aktív szakértőt is kell jelölni a bizottságba a szabványkidolgozási munkára.
Érdekeltek lehetnek a hangszergyártók, forgalmazók, felhasználók, fogyasztóvédők, jogszabályalkotók, oktatási és kulturális intézmények, tanúsítók, érdekképviseletek.

Ha az Ön szervezete érintett a fentiekben és részt tudna venni a nemzetközi szintű munkában, vagy véleményt nyilvánítana a magyar nemzeti álláspont kialakításához, kérjük, keresse meg állásfoglalásával Krantz Domokos főosztályvezető-helyettest a Szabványosítási Titkárságon, a szabvtit@mszt.hu címen, legkésőbb 2018. május 10-ig.

Krantz Domokos
2018. április