Mitől lesz „természetes" az élelmiszer-összetevő?

Mostanáig nem létezett a „természetes" élelmiszer-összetevőnek nemzetközileg elfogadott meghatározása. Egy új ISO műszaki specifikáció azonban segíteni fogja az élelmiszer- és üdítőital-ipar szereplőit.

Annak ellenére, hogy óriási fogyasztói érdeklődés mutatkozik az összes „természetes" dolog iránt, a vita régóta folyik arról, hogy valójában miből is áll a „természetes" élelmiszer-összetevő. Nem számítva a Codex Alimentarius Bizottság '90-es évek végi néhány próbálkozását, az ISO/TS 1965 7:2017 A természetes élelmiszer-összetevőkre vonatkozó fogalommeghatározások és műszaki követelmények megjelenéséig nem léteztek nemzetközileg elfogadott követelmények az ilyen élelmiszer-összetevőkre és az élelmiszer-ipari folyamatokra vonatkozóan.

Ennek a dokumentumnak a célja, hogy megadja azokat a szükséges kritériumokat a „természetesnek" tekintett élelmiszer-összetevőkre, amelyekre az élelmiszer- és üdítőital-ipar, valamint az állami hatóságok egyetemlegesen hivatkozhatnak az áruk világ körüli szabad kereskedelme során.

Egyes területeken az ilyen kritériumok hiánya még perekhez is vezetett. Az új ISO/TS 19657 éppen ezért kritériumokat javasol a vállalkozások közötti (B2B) kommunikáció szintjén a „természetesnek" tekintett élelmiszer-összetevőkről, ezzel segítve a piaci „játéktér" kiegyenlítését és biztosítva a tisztességes üzleti gyakorlatokat az élelmiszer- és üdítőital-iparban. A dokumentum nem vonatkozik a fogyasztók felé megvalósuló termékkommunikációra, mint például a csomagolás címkézésére.

Dominique Taeymans, a műszaki specifikáció kidolgozását végző munkacsoport vezetője így indokolta a dokumentum szükségességét: „Ez a műszaki specifikáció alapvető iránymutatásokat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik az élelmiszer- és üdítőital-ipar szakembereinek, hogy ugyanazt a nyelvet beszéljék. Ez nem egy egyszerű téma, így már azzal is nagy előrelépést tettünk, hogy az adott szakemberek számára olyan közös alapot nyújtunk, amelyre tudnak támaszkodni."

Az ISO/TS 19657 az összes élelmiszer- és üdítőital-gyártó vállalat, valamint az élelmiszer-összetevők gyártóinak igényeivel foglalkozik, méretüktől és összetettségüktől függetlenül. Ez a dokumentum segít az üzleti kapcsolatok tisztességes gyakorlatának biztosításában.

Forrás: https://www.iso.org/news/ref2254.html

Az említett nemzetközi műszaki specifikáció megvásárolható az MSZT Szabványboltjában vagy megrendelhető a kiado@mszt.hu e-mail-címen a Megrendelőlap kitöltésével.

Az előbbiekben említett műszaki specifikációval az MSZT/MB 603 Gyümölcs-, zöldség- és hústermékek, alkoholmentes italok, cukor, keményítő, valamint ezek, a besugárzott élelmiszerek és a fűszerek vizsgálatai nemzeti szabványosító műszaki bizottság foglalkozik. A készülő nemzetközi szabványdokumentumhoz több alkalommal észrevételeket is küldtek.

Várjuk támogatók és szakértők jelentkezését, akik a magyar nyelvű bevezetésében aktívan részt kívánnak venni. További információt a bizottság titkárától a cs.kurucz@mszt.hu e-mail-címen kaphatnak.

Kurucz Csilla
2018. február